Consumptiecheques voor uw personeel

Na de maaltijd- en de ecocheque doet de consumptiecheque zijn intrede. Wil je je personeel vóór jaareinde een fiscaal interessant extra’tje geven, dan is de nieuwe consumptiecheque een interessante optie!

Wij lijsten de belangrijkste aandachtspunten even voor u op:

Wat?

Een consumptiecheque kan men gebruiken in horeca / kleinhandelszaken (die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest), in de cultuur- of sportsector. De nominale waarde van deze cheque bedraagt maximaal 10,00 euro / cheque. Het totale bedrag mag niet meer dan 300,00 euro/ werknemer bedragen.

Waarom?

De introductie van de consumptiecheque is een maatregel om sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis terug op gang te trekken.

Uw voordeel als werkgever?

Deze consumptiecheque is niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen, noch aan inkomstenbelasting. Bijkomende is deze cheque 100% aftrekbaar voor de werkgever. In één klap kan de werkgever de lokale economie en/of eventuele klanten steunen door deze cheques bij hen aan te kopen. Mits negotiatie van een vriendenprijs kunnen de werkgever en de horeca / kleinhandelszaken ook daar tot een win-win situatie komen.

Bijkomende voorwaarden:

  • De consumptiecheque mag men niet geven ter vervanging van loon of een ander voordeel. Het moet dus een extra’tje zijn;
  • De consumptiecheque is geen ‘loon’, heeft dus geen impact op indexatie, vakantiegeld of eventueel latere opzeggingsvergoeding;
  • Het voordeel moet worden vastgelegd bij CA0 (sectoraal of op ondernemingsniveau, dan wel bij individuele overeenkomst. Het moet echter schriftelijk;
  • Het betreft een tijdelijke maatregel. De consumptiecheque mag maar worden uitgereikt tot eind dit kalenderjaar en is geldig tot uiterlijk 7 juni 2021.

Interesse of bijkomende vragen? Twijfel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen uw graag met een frisse kijk op uw loonbeleid, bijkomende toelichting en/of implementatie van concrete opties.

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates via Facebook en LinkedIn.