Een bedrijfsfiets: een duurzame fiscaal interessante verloning voor uw personeel

De (elektrische) bedrijfsfiets kent steeds meer succes als verloningselement. De FOD Mobiliteit liet weten dat zo’n 1/5 van de werknemers in Vlaanderen regelmatig de fiets neemt om naar het werk te gaan. In Brussel en Wallonië ligt dit percentage lager, maar ook daar is de bedrijfsfiets aan een gestage opmars bezig…

Wat moet u weten als een bedrijfsfiets wil aanbieden aan uw personeel?

1. Fiscaal voordelig voor werkgever

Een bedrijfsfiets ter beschikking stellen is fiscaal interessant als de betrokken werknemer deze fiets ‘regelmatig gebruikt’ voor woon-werkverkeer. In dit geval is de bedrijfsfiets 100% fiscaal aftrekbaar, niet alleen de aankoop- of leasingkost, maar ook de onderhouds- en stallingskosten. Hierop dient de werkgever dus geen belastingen te betalen.

2. Financieel interessant voor werknemer

Bij regelmatig gebruik voor woon-werkverkeer is dit voordeel vrijgesteld van belastingen én sociale zekerheidsbedragen voor de werknemer. Voor de werknemer is dit een vrijgesteld sociaal voordeel.

3. Eventueel extra vergoeding voor de werknemer

Bovendien kan deze werknemer nog een fietsvergoeding krijgen van maximaal EUR 0,24 per getrapte kilometer. Deze vergoeding is niet verplicht, tenzij voorgeschreven bij sector CAO. Betaald/vergoed worden om naar je werk te fietsen en je conditie te onderhouden… de droom van iedere wielerfanaat…

4. Een positief imago als werkgever…

Als aantrekkelijke werkgever vul je makkelijker vacatures in en voorkom je dat werknemers weggaan. Een bedrijfsfiets zorgt voor een duurzame verloning voor de werknemer en een modern, sportief en groen imago voor de werkgever.

5. Goede afspraken maken goede vrienden

Bij het toekennen van dergelijk voordeel is het geen overbodige luxe om een goede policy op te stellen. Wie komt in aanmerking, onder welke voorwaarden, wat wordt verzekerd, welke (onderhouds)kosten worden gedragen door de werkgever, en wie betaalt een eventuele boete… ?

Een antwoord op uw vragen:

  • Deze reglementering voor de bedrijfsfiets geldt zowel voor een stadsfiets, mountainbike als koersfiets, maar ook een elektrische fiets of speed pedelecs.
  • In deze Coronatijden werken werknemers veelal verplicht van thuis uit – wat met de notie ‘regelmatig gebruik’ voor woon-werkverkeer? De Minister van Financiën heeft bevestigd dat het telewerk gedurende de coronacrisis geen impact heeft op de fiscale vrijstelling van de terbeschikkingstelling van bedrijfsfietsen voor de werknemer.

PS: bij ‘regelmatig gebruik’ voor woon-werkverkeer is een bedrijfsfiets vrij van belastingen en sociale zekerheid! Maar wat is ‘regelmatig’ en wat bij thuiswerk door Corona? De Tijd publiceerde er onlangs een interessant artikel over. Lees het hier.

Interesse of bijkomende vragen? Contacteer ons voor bijkomende vragen en/of opmerkingen. Wij helpen uw graag met een frisse kijk op uw loonbeleid, bijkomende toelichting en/of implementatie van concrete opties.

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates via Facebook en LinkedIn.